Als je voor het eerst naar Schotland afreist is het fijn om al van tevoren op de hoogte te zijn van de regelgeving. Je komt zo niet ter plaatse voor verrassingen te staan. Je wilt tenslotte geen regels overtreden waarvan je vooraf nog niet op de hoogte van was.
Met deze praktische reisinformatie Schotland weet je precies waar je aan begint voor je naar het noorden van de UK afreist. Je krijgt daarmee ook antwoord op de veelgestelde vragen van reizigers naar Schotland.
Reispapieren
In 2020 is het Verenigd Koninkrijk uit de EU gestopt. Tot eind 2020 verandert er niets voor de reizigers om naar Schotland te reizen. Er is dus geen visum nodig om het land binnen te treden. Het is wel verplicht om een geldige identiteitskaart of paspoort in je bezit te hebben. Dit was ook al geldig voor Schotland uit de EU stapte.
De verwachting is dat we ook in 2022 met een geldig identiteitskaart en paspoort de grens over kunnen steken. Het is niet de verwachting dat reizigers vanuit de EU een visum nodig hebben.
Munteenheid
In Schotland wordt er betaald met de Schotse pond. Dit was ook al voor de Brexit de munteenheid. De koers van de Schotse pond is gelijk aan de Britse pond. Bij een ATM kan je ponden pinnen voor tijdens de reis. Hou er rekening mee dat je bij de B&B vaak met contant geld moet betalen. In sommige winkels is het ook mogelijk om met de Britse pond te betalen. Maar het kan gebeuren dat hier moeilijk over gedaan wordt.
Fooien
In Schotland wordt er een fooi betaald in het restaurant en aan het kamermeisje. In het restaurant is een fooi van 10% standaard. Het kamermeisje geeft je 50 pence tot 1 pond per dag. Een taxichauffeur verwacht ook een fooi van 10%.
Alarmnummer
Het algemene alarmnummer van Schotland is 112. Daarnaast kan je ook nog 999 bellen als alarmnummer. Dit nummer is hetzelfde als ons eigen alarmnummer mocht je politie, ambulance of de brandweer nodig hebben.
Wil je graag contact met een dokter zonder spoed? Dan kan je eventueel bellen naar 101. Je wordt dan geholpen door de dichtstbijzijnde dienstdoende arts.
Minimale leeftijd alcohol
In Schotland dien je minimaal 18 jaar oud te zijn om alcohol te drinken. Overigens is er een uitzondering op de regel. In een pub mag je onder begeleiding van een volwassenen één pint drinken tijdens het eten vanaf 16 jaar. Vanaf 14 jaar mag je bij een pub naar binnen, maar in principe niet drinken. Onder de 14 jaar mag je niet naar binnen.
Maximale alcoholpromillage
De maximale toegestane alcoholpromillage in Schotland ligt op 0,5 promille. Dit komt neer op 50 mg alcohol per 100 ml bloed. Hoeveel glazen dit is afhankelijk van je lichaamsbouw en lengte. Maar natuurlijk ook van de sterkte van het drankje dat je drinkt. Een pint tikt minder hard aan dan een whisky.
Op rijden onder invloed kan een gevangenisstraf van 6 maanden staan en een boete tot maximaal 5.000 pond. Daarnaast kan je rijbewijs voor een jaar kwijtraken. Let dus goed op met het drinken van alcohol in het verkeer.
Voertaal Schotland
In Schotland wordt Schots gesproken. Dit is een dialect van het Britse Engels. De Schotten hebben een andere woordenschat en uitspraak in tegenstelling tot de Britten. Binnen Schotland zelf worden er ook nog verschillende dialecten gesproken.
Ondanks dat het Schots een dialect is wordt het erkend als een officiële taal. In Schotland wonen 1,5 miljoen Schotten die Schots spreken. Veel steden hebben naast hun Schotse naam ook een Engelse naam. Uiteraard kan je ook prima in het Engels communiceren tijdens je reis.
Elektriciteit
In Schotland werken de stopcontacten op 230/240 volt wisselstroom. Onze apparaten werken hier prima op, maar je hebt wel een afwijkende reisstekker nodig. Er zijn speciale adapters die je ertussen kan zetten om je telefoon op te laden. Soms kan je de stekker ook lenen in het hotel.
Tijdverschil
Schotland ligt in de UTC 0 tijdzone. Dit betekent dat het in Schotland 1 uur vroeger is in verhouding tot Nederland. De winter en zomertijd is gelijk met Nederland waardoor het hele jaar door het tijdverschil hetzelfde is.