Vakantiebestemming in Schotland

Tijdens een rondreis kan je uit verschillende vakantiebestemmingen in Schotland kiezen. Je bepaalt helemaal zelf welke plekken je gaat bezoeken en welke je overslaat. Zo kan je kiezen voor een rondreis langs de Schotse kliffen of een bezoek aan de Nationale Parken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Schotse Hooglanden? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden tijdens je rondreis.

Schotland staat bekend als een ruig land met een schitterende natuur en oude Middeleeuwse steden en dorpjes. Geniet bijvoorbeeld van de schitterende stad Edinburgh of ga op bezoek in het moderne Glasgow. Stap vervolgens in de wereld van Sherlock Holmes en Harry Potter en reis met de trein door dit schitterende landschap.

Citytrip Glasgow

Of stap in je eigen huurauto en reis door de Schotse Hooglanden en naar de meren van Schotland. Breng een bezoek aan Nessie en kijk of je de legende van Loch Ness kan spotten. Of ga naar het zuiden van Schotland naar de Schotse Laaglanden. Je vindt hier geen hoge bergen, maar groene valleien, bossen en meren.

Tussen vakantiebestemmingen in Schotland kan je natuurlijk ook kiezen voor één van de Schotse eilanden. Liefhebbers van whisky kiezen bijvoorbeeld voor Isle of Skye. Dit schitterende eiland laat alle hoogtepunten van het land in het klein zien. Maar er zijn nog ruim 700 eilanden om uit te kiezen als vakantiebestemming in Schotland.

Een rondreis door Schotland zit vol met hoogtepunten. Op basis van je eigen interesses kan je een route uitstippelen. Of kan je de North Coast 500 route volgen. Dit is de route 66 van Schotland. Je beleeft hier diverse hoogtepunten langs de ruige Schotse kust.

Steden van Schotland

Tijdens een rondreis Schotland hoef je niet altijd te genieten van de schitterende natuur. Je kan ook verschillende tussenstops maken bij de steden van Schotland. Eén van de mooiste steden in het land is Edinburgh. Dit is de mooiste stad van de UK en hier kan je rondreis door Schotland beginnen. Geniet hier van de prachtige oude gebouwen, Middeleeuwse straatjes, kastelen en de geboorteplaats van Harry Potter.

Of breng een bezoek aan de hoofdstad van de Schotse Hooglanden Inverness. Vanuit hier kan je diverse dagtrips maken naar de Schotse Hooglanden. Maar de stad zelf maakt ook veel indruk. Je vindt er gezellige pubs en winkeltjes waar je jezelf prima kan vermaken.

Beginnen in Iverness

Shopliefhebbers maken zeker weten een tussenstop in Glasgow. Na Londen hebben ze de meeste winkels in de UK. De stad staat ook bekend om de leuke lokale winkeltjes en moderne gebouwen. Het is een levendige stad waar je veel kan beleven.

De derde grootste stad van Schotland is Aberdeen. In de wijken Old Aberdeen en Footdee kan je genieten van de Middeleeuwse straten en sfeer. Naast prachtige oude wijken heeft de stad 45 verschillende parken. Je kan hier heerlijk een wandeling maken en genieten van de natuur midden in de stad.

Een stad met een lange geschiedenis is Stirling. De oude stad heeft veel weg van Edinburgh en speelde een grote rol in de Schotse geschiedenis. De onafhankelijkheidsoorlog werd namelijk hier uitgevochten tegen de Engelsen. In het kasteel op de heuvel woonde vroeger de vorsten van Schotland. Kortom een historische stad om te bezoeken tijdens een rondreis.

Nationale parken

Schotland staat natuurlijk bekend om de schitterende natuur. Hier zijn de Nationale parken absoluut een mooi voorbeeld van. Er zijn twee officiële Nationale Parken in het land. De Cairngorms en Loch Lomond en The Trossachs. Dit zijn Nationale Parken gemaakt om ze te beschermen en te behouden voor de toekomst van Schotland.

Loch Lomond & The Trossachs is misschien wel één van de mooiste natuurgebieden in Schotland. Dit is een heuvelrijk gebied dat doorgaat tot in de bergen van Schotland. Je vindt hier dan ook prachtige wandelroutes door de natuur en hoogteverschillen. Het natuurgebied ligt op 1,5 uur rijden van Edinbrugh en ligt ten zuiden van de beroemde Schotse Hooglanden.

Schotse hooglanden

De Cairngorms is officieel een bergketen in Schotland en heeft z’n eigen Nationale Park. Vanuit Edinburgh is het 2 tot 3 uur rijden naar dit natuurgebied. Je kan hier schitterende wandelingen maken en dorpjes rond het Nationale Park bezoeken. Er zijn wandeltochten op verschillende niveaus te boeken. Regelmatig kom je op de routes alleen schapen en koeien tegen terwijl je geniet van de uitgestrekte vlaktes.

De Cairngorms is het grootste nationale park van Schotland. Toch is dit niet perse de mooiste natuur van Schotland. De Schotse Hooglanden is bijvoorbeeld geen beschermd nationaal park, maar minstens net zo mooi. Het is zeker een aanrader om beide bestemmingen mee te nemen tijdens je rondreis.

De Nationale Parken kan je eenvoudig opnemen in je rondreis met als startpunt Edinburgh. Vanuit hier kan je verschillende parken en natuurgebieden bezoeken. Je kan zo genieten van al het moois dat de natuur van Schotland te bieden heeft.

Eilanden van Schotland

Schotland heeft ruim 700 verschillende eilanden waarvan een groot deel onbewoond is. Een aantal eilanden kan je bezoeken tijdens een bezoek aan Schotland. De mooiste eilanden hebben we alvast voor je op een rijtje gezet. Je weet zo precies welk eiland je volgende bestemming wordt.

Een schitterende aanrader om voor te kiezen zijn de Orkney eilanden. De eilanden staan bekend om de ruige natuur met prachtige baaien. Je vindt er metershoge kliffen en zeehonden. De eilanden zijn vooral geliefd bij natuurliefhebbers. Liefhebbers van archeologische opgravingen kiezen vooral voor Rousay. Je vindt hier 150 verschillende opgravingen van o.a. de Vikingen.

Eén van de bekendste eilanden vooral bij de whisky liefhebbers is Isle of Skye. Naast de fantastische whisky die hier gemaakt wordt kan je ook genieten van de schitterende natuur. Je vindt er kilometerslange bergen, rotsformaties en sprookjesachtige kastelen. Na afloop geniet je van een drankje in een gezellige pub op het eiland.

Geniet ook van de schitterende natuur bij de noordelijke Shetland eilanden. Dit gebied bestaat uit 100 eilanden waarvan er slechts 15 bewoond zijn. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Fair Isle. Je spot hier verschillende soorten vogels en zeevogels. Verder zijn er opgravingen uit de oudheid.

Nog een aanrader voor de noordwestkust zijn de Small Isles van de Hebriden eilanden. Dit zijn 6 kleine eilanden met een fenomenale natuur. Met de veerboot vanuit Sheerwater kan je de eilanden bereiken. Onderweg kan je dolfijnen en walvissen spotten en op de eilanden zelf spot je een schitterende natuur.

Schotse Hooglanden

De helft van Schotland bestaat uit de Schotse Hooglanden. Dit is een geliefde bestemming bij natuurliefhebbers. Je komt hier de ruige natuur van Schotland tegen. Hier kan je natuur schitterend wandelen en mountainbiken. Tijdens een rondreis kom je langs verschillende hoogtepunten.

Een bezienswaardigheid waar veel passanten dagelijks stoppen is Loch Ness. Bij dit meer gaat vrijwel iedereen op zoek naar het monster van Loch Ness oftewel Nessie. Vanuit hier reizen de meeste toeristen door naar het schitterende Nationale Park Loch Lomond & The Trossachs. Dit park ligt rond een schitterend meer met diverse uitzichtpunten.

Loch Lomond

Een onderdeel van de Schotse Hooglanden is de Isle of Skye. Dit schitterende eiland wordt regelmatig gebruikt voor opnames van films. Bezoek het Dunvegan Castle of het schattige dorpje Portree. Whisky liefhebbers kunnen hier genieten van diverse whiskyproeverijen omdat een groot deel van de whisky hier vandaan komt.

Film liefhebbers kunnen ook hun hart ophalen bij Glen Coe. Dit natuurgebied in de Schotse Hooglanden werd gebruikt voor Harry Potter, maar ook voor James Bond. In deze gletsjer vallei kan je genieten van schitterende ruige bergpieken en een oude vulkaan. Het gebied is perfect om te wandelen.

Bij de Schotse Hooglanden kan je ook de hoogste berg van de UK tegenkomen namelijk Ben Nervis. De berg is 1344 meter hoog en het is mogelijk om in de zomer nog sneeuw te vinden op de top. Het is een prachtige berg, maar het gebied er omheen is ook schitterend. Bezoek ook eens het dorpje Fort William nabij de berg.

Boek je rondreis door Schotland