Rondreis Schotse eilanden

Een rondreis Schotse eilanden is een ongelofelijk leuk idee om te boeken samen met je familie. Er zijn in totaal ruim 700 verschillende Schotse eilanden. Slechts een klein deel is toegankelijk en bewoonbaar. Tijdens een rondreis kan je de leukste eilanden ontdekken en kennismaken met het pure Schotland.

Je kan tijdens een rondreis Schotland een bezoek aan een aantal eilanden inplannen. Denk bijvoorbeeld aan de eilanden Orkney, Shetland of Isle of Skye. De eilandengroepen staan bekend om de schitterende natuur. Je kan er ook prachtige wandeltochten maken en genieten van de fascinerende omgeving.

Liefhebbers van whisky mogen bijvoorbeeld het eiland Isle of Skye niet vergeten. Dit eiland staat bekend om de beste whisky’s van Schotland met een unieke turfachtige smaak. Of wat dacht je van de schitterende natuur op het eiland Jura. Of ga zeearenden spotten bij Mull. Er zijn talloze eilanden waar je uti kan kiezen voor een rondreis.

Op de Schotse eilanden kan je ook genieten van de ruige kliffen en unieke volksmuziek in de pubs. Je keert terug in het tijdperk van de Vikingen op de Orkney en Shetland eilanden. Op het eiland Ulst vindt je zelfs oude woningen van de Vikingen die opgegraven zijn.

Als je denkt aan Schotland, dan denk je niet snel aan ongerepte witte stranden. Toch is dit ook Schotland en dit ontdek je op één van de eilanden. Maak hier een romantische strandwandeling terwijl je geniet van de natuur. De natuur krijgt hier nog echt de vrijheid om te groeien.

Shetland eilanden

De Shetland Eilanden zijn een cultureel erfgoed van de Vikingen. Deze prachtige eilandengroep bestaat uit in totaal 100 eilanden waarvan er 15 bewoond zijn. Een opvallend feitje is dat de eilanden dichterbij Noorwegen, dan Schotland liggen. De Noren waren dan ook de eerste bewoners van de Shetland Eilanden.

Op de Shetland eilanden wordt het verleden van de Vikingen nog steeds in ere gehouden. Er zijn Noorse plaatsnamen en er is een Scandinavische tongval. Op de eilanden zijn verschillende archeologische opgravingen te vinden. Je vindt er traditionele woningen van de Vikingen.

De natuur op de Shetland eilanden kan omschreven worden aan ruig. Je voelt je echt afgezonderd van de wereld op de steile kliffen en ongerepte stranden met kristalhelder water. Geniet tijdens je bezoek van één van de vele wandeltochten en spot de meest spectaculaire vogels op het eiland.

Shetland eilanden

De Shetland eilanden zelf zijn op twee manieren te bereiken. Vanuit Aberdeen, Glasgow of Edinburgh kan je eventueel een vlucht naar de eilanden nemen. Binnen twee uur sta je op het vliegveld van de eilanden. Wil je met de auto de overtocht maken? Dan kan je de ferry nemen vanuit Aberdeen. Deze doet er 12 uur over om op de eilanden te komen.

Tussen de Shetland eilanden zelf kan je eenvoudig eilandhoppen. Er gaan verschillende veerboten tussen de eilanden. Op de eilanden zelf kan je vooral genieten van de rust, ruimte en natuur. Met een beetje geluk kan je in de wintermaanden op de eilanden zelfs het Noorderlicht spotten.

Hebriden

De Hebriden eilanden is een vrij grote eilanden groep in Schotland. De eilanden bestaan uit ruim 500 verschillende eilanden waarvan de Isle of Skye de bekendste is. Ongeveer 100 eilanden uit de eilandengroep is officieel bewoond. Het grootste eiland van de groep is Lewis.

Een bezoek aan de Hebriden eilanden betekent dat je kan genieten van en ruige natuur. Je vindt er grote rotspartijen en uitgestrekte groene landschappen. De eilandengroep geeft je een goed beeld van de ruige natuur die je door heel Schotland heen vindt. De bestemming is perfect voor een wandeling of fietstocht.

De Hebriden wordt onderverdeeld in de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden. De Bnnen-Hebriden worden het meest bezocht door toeristen. Je vindt hier de beroemde Isle of Skye. Dit eiland is beroemd om de whisky, maar ook om de ruige indrukwekkende natuur. Naast de Isle of Skye liggen nog meer prachtige eilanden om te ontdekken zoals Eigg, Canna en Am Bord.

Rondreis Hebriden Schotland

De Buiten Hebriden zijn ongeveer net zo groot als Overijssel. Het bekendste eiland is Lewis en Harris wat ook het grootste eiland is. Maar een andere aanrader om te bezoeken is Taransay en South Uist. De eilanden hebben ook een unieke natuur. Zo kan je in één dag vier seizoenen meemaken. Het komt dus voor dat het regent, sneeuwt, waait en vervolgens aangenaam warm is. Kleed jezelf dus in laagjes bij een bezoek.

Je kan de Hebriden eilanden zowel per auto, boot als vliegtuig bezoeken. De Isle of Skye is zelfs met een brug te bezoeken. Er is een brug vanuit het vaste land naar het eiland. Verder vertrekken er meerdere veerboten om de eilanden te bezoeken.

Orkney eilanden

Ten noorden van het vaste land van Schotland liggen de Orkney eilanden. De eilanden zijn vooral bekend om de schitterende flora en fauna. In 2015 werden de eilanden zelfs verkozen tot één van de mooiste eiland bestemmingen ter wereld. Het grootste eiland heet gelijknamig Orkney, maar er liggen nog meer eilanden rond het hoofdeiland.

Liefhebbers van de oudheid kunnen het beste naar het eiland Rousay. Op dit eiland kom je maar liefst 150 archeologische opgravingen tegen. Het eiland wordt dan ook wel het Egypte van het Noorden genoemd. Op dit eiland kom je meer te weten over de schitterende geschiedenis van de Orkney eilanden.

Op Orkney zelf kan je duiken in het leven van de Vikingen. Je vindt er bijvoorbeeld nog een oude Viking kathedraal, vissershaven en uiteraard een whisky distilleerderij. In Kirkwall kan je wandelen door de kronkelende oude straatjes en leuke souvenirs voor thuis aanschaffen.

Orkney eilanden

De meeste bezoekers komen vooral naar de Orkney eilanden vanwege de prachtige natuur. Je vindt er nog uitgestrekte witte stranden waar je kan wandelen zonder iemand tegen te komen. Met een beetje geluk spot je in de zee potvissen, dolfijnen en walvissen. Deze dieren komen hier namelijk voor. Vogelliefhebbers spotten de mooiste vogels zoals papegaaiduikers en Noordse stormvogels. Met een beetje geluk spot je in de wintermaanden ook nog het Noorderlicht.

De Orkney eilanden zijn op meerdere manieren te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld vanuit Glasgow, Edinburgh of Inverness een vliegtuig nemen naar Kirkwall. Binnen een uur sta je dan op de Orkney eilanden. Maar je kan ook een veerboot nemen vanaf het vaste land. Vanaf Aberdeen is het ongeveer 6 uur varen naar Kirkwall.

Autorondreis Schotse eilanden

Een autorondreis Schotse eilanden is absoluut een aanrader als je echt iets van het land wilt zien. Vanaf het vaste land zijn er altijd veerbootverbindingen naar de eilanden. Het maakt hierbij niet uit of je naar de Orkney eilanden gaat of naar de Shetland eilanden.

Je kan je autorondreis zo plannen dat je verschillende eilanden bezoekt of gaat eiland hoppen. Mocht je een rondreis plannen dan raden we zeker aan om ook de Isle of Skye te bezoeken. Dit eiland geeft een totaalplaatje van de schitterende Schotse natuur. Het laat meteen zien hoe ruig het land precies is.

Het maakt niet uit of je een autorondreis van een paar dagen of enkele weken maakt. Een bezoek aan één van de eilanden past eigenlijk altijd wel binnen je rondreis. Het geeft een uniek sfeertje aan je reis. Er zijn ook verschillende reisorganisaties die de Schotse eilanden in hun rondreis opnemen.

De Schotse eilanden laten Schotland in z’n meest pure vorm zien. De dramatische landschappen zorgen er direct voor dat je verliefd wordt. Vanuit Nederland kan je vanuit IJmuiden de ferry naar Newcastle nemen. Vanuit hier rij je door naar het noorden van Schotland om hier de eerste eilanden te bezoeken.

Uiteraard kan je een autorondreis Schotse eilanden prima combineren met een whisky proeverij of een bezoek aan de Schotse Hooglanden. Jouw reis staat in ieder geval volledig in het teken van de schitterende natuur in Schotland. De kans is groot dat je na afloop oprecht verliefd op Schotland bent. 

Rondreis Schotland Isle of Skye

Een rondreis Schotland Isle of Skye mag echt niet ontbreken. Dit eiland is vanaf het vaste land eenvoudig met een brug te bereiken. Bij aankomst ontdek je direct dat dit een magische plaats is om te verblijven. Elke keer word je hier weer opnieuw betovert met steile kliffen, bergpassen en een schitterende natuur.

Vanuit je auto maakt het landschap telkens weer opnieuw indruk. Neem naast de auto ook je wandelschoenen mee. Het is zeker weten de moeite waard om af en toe uit te stappen en een schitterende wandeling door de natuur te maken.

Isle of Skye heeft naast een schitterende natuur ook veel historie. Bezoek bijvoorbeeld één van de kastelen en leer over de veldslagen die er plaatsvonden. Of bezoek prehistorische locaties die uitgegraven zijn door archeologen. Geschiedenis liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Na afloop van een indrukwekkende dag in de natuur kan je bijkomen in een charmante pub. Je kan hier genieten van de lokale specialiteiten of whisky drinken. De Isle of Skye staat natuurlijk bekend als het eiland van de whisky distilleerderijen. Je proeft hier de beste whisky van Schotland.

Er zijn verschillende manieren om tijdens je autorondreis de Isle of Skye te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld de speciale Skey Bridge nemen. Deze autowegbrug gaat over de Loch Alsh vanuit het vaste land naar het eiland. Vanuit de Westelijke Hooglanden is het overigens ook mogelijk om een veerboot naar de Isle of Skye te nemen.

Boek je rondreis door Schotland