Nationale parken Schotland

De Nationale Parken Schotland zijn ooit bedacht om de schitterende natuur van het binnenland te beschermen. Er zijn daarom twee Nationale Parken opgericht: Cairngorms en Loch Lomond & The Trossachs. Beide parken zijn de moeite waard om te bezokeen tijdens een rondreis door Schotland.

De Nationale Parken Schotland staan vooral bekend om de schitterende flora & fauna. Je kan hier eindeloze wandelingen maken door de natuur. Vergeet dus zeker weten niet je wandelschoenen mee op reis te nemen. Je zal ze hard nodig hebben tijdens een wandeling door de natuurgebieden.

Het Cairngoms National Park staat bekend om de vriendelijke dorpjes, whisky distilleerderijen, bergen, bossen en prachtige dieren die leven in de natuur. Het Nationale Park bestaat voor een groot deel uit bergketen met schitterende bergtoppen tot boven de 1.000 meter. Je kan hier genieten van een prachtige natuur.

Loch Lomond & The Trossachs staat vooral bekend om het schitterende landschap in combinatie met een unieke geschiedenis. Vlakbij dit nationale park ligt ook Edinburgh. Dit is misschien wel de mooiste stad van de UK. Maar geniet vooral van Loch Lomond met het schitterende meer waar je een wandeling omheen kan maken.

Het is de moeite waard om tijdens een rondreis Schotland een tussenstop te maken in één van de Nationale Parken. Wacht hier vooral niet te lang mee want voor je het weet is deze schitterende natuur verdwenen. Schotland doet er echter alles aan om de natuur zoveel mogelijk te behouden. Tot het zover is kunnen we nog steeds genieten van de ruige Schotse landschappen.

Mooiste nationale parken in Schotland

Eén van de redenen waarom we graag een bezoek brengen aan Schotland is de schitterende natuur. Ondanks dat er slechts twee officiële Nationale Parken zijn blijven ze de moeite waard om te bezoeken. Je kan ze beide combineren tijdens een autorondreis door Schotland.

Reizigers die je al voorgingen noemen het ook wel de mooiste plekken in het land. De parken kenmerken zich door de bergketens, groene heuvels en ruige landschappen. De vergezichten zijn beide adembenemend mooi ongeacht welk park je bezoekt. Zelfs als je beperkt de tijd hebt is het een aanrader om beide parken te pakken. Je krijgt zo een goed beeld van het natuurschoon in Schotland.

Het Cairgorns Nationale Park is perfect om een dagtrip naar te maken. Je kan hier één van de vele wandelroutes volgen. Of breng een bezoek aan Balmoral Castle waar de Koninklijke familie de zomer doorbrengt. Iets ten noorden van het Nationale Park is het officiële Speyside gebied. Dit is de regio waar bekende whisky distilleerderijen gevestigd zijn. Ideaal voor een preverij op locatie.

Of maak een wandeling in het Loch Lomond & Trossachs Nationale Park. Je vindt hier schitterende pittoreske dorpjes langs de oever van Loch Lomond. Loch Lomond is ook nog eens het grootste meer van de Uk en een beschermd natuurgebied. Een extra aanrader zijn de ruïnes van Lennox Castle.

Een rondreis Schotland is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Nationale Parken. Ze maken je reis eigenlijk helemaal af door er gewoon eens langs te rijden. Stop onderweg regelmatig om te genieten van de vergezichten of één van de mooie wandeltochten door de natuur te maken.

Cairngorms National Park

Het Cairngorms National Park is vernoemd naar de gelijknamige Cairngorms bergketen. Regelmatig zeggen de Schotten uit de regio dat de bergen hun naam roepen. Ze moeten er gewoon op uit om dit schitterende natuurgebied met een wandeltocht te verkennen. Er zijn meerdere wandelroutes die je kan lopen in het Cairngorms National Park.

Liefhebbers van de natuur noemen dit Nationale Park soms nog mooier dan de Schotse Hooglanden. Mocht je hiernaar uitkijken dan is het zeker een aanrader om ook dit park op je rondreis lijstje te zetten. Je kan hier wandeltochten van meerdere dagen maken en in de winter is het een populair skigebied in Schotland.

Nationaal park in Schotland

De Cairngorms National Park is misschien nog het enige echte stukje ongerepte natuur in Schotland. Je vindt er bossen, meren en bergen. Een unieke manier om het landschap te bewonderen is met de Strathspey Steam Railway. Met je eigen stoomtrein kan je een rit door het landschap maken. Dit is inclusief een uitgebreide lunch.

Of maak zelf een wandeling langs Loch an Eilein. Rond dit meer vind je een schitterend bos en heuvels eromheen. Je kan hier prima picknicken en van de natuur genieten. Een ander meer dat de moeite waard is Loch Morlich. Bij mooi weer kan je hier ook nog eens zwemmen in de natuur.

Als afsluiter kan je een bezoek brengen aan de Cairngorm Mountain. Het maakt niet uit als je geen bergbeklimmer bent. Je kan namelijk in de zomermaanden een kabelbaan naar de top nemen. Op de top heb je niet alleen een schitterend uitzicht, maar ook een café waar je even kan bijkomen.

Loch Lomond & The Trossachs National Park

Loch Lomond & The Trossachs National Park ligt direct langs het grootste meer van Groot-Brittanië. Het meer is 37 km lang en 8 km breed. Rondom het meer vindt je schitterende oude dorpjes en vooral een verbluffende natuur. Om de natuur te beschermen is het gebied uitgeroepen tot een Nationaal Park.

Het meer Loch Lomond ligt op slechts 20 km van Glasgow en kan prima gecombineerd worden. Het meer is officieel ook onderdeel van de zuidelijke Highlands van Schotland. Rond het meer liggen ook verschillende bergketens en kleine parken die de natuur vormgeven. Voor Schotten is het meer tevens een geliefde vakantiebestemming in eigen land.

De meeste bezoekers komen om een wandeling te maken langs Loch Lomond. Er zijn verschillende wandelroutes mogelijk voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars. Bij mooi weer kan je natuurlijk ook van het water genieten. Er worden boottochten op het meer gemaakt, maar je kan ook deelnemen aan watersporten.

Langs het meer zijn ook historische plekken te bezichtigen. Je vindt er o.a. Dumbarton Castle dit schitterende kasteel met een lange geschiedenis is te bezoeken tijdens je verblijf bij het meer. Het kasteel ligt tussen het meer en Glasgow in en is geopend voor publiek. Vanuit het kastele heb je ook een prachtig uitzicht.

Liefhebbers van whisky kunnen in deze regio ook een whisky tour maken. Er zijn verschillende distilleerderijen waar je een bezoek aan kan brengen. Je kan vrijwel overal proeven en na afloop uiteraard shoppen in het winkeltje. Sommige distilleerderijen geven je zelfs een kijkje in het proces van whisky maken. Het is zeker weten een aanrader om dit mee te nemen tijdens een autorondreis.

Boek je rondreis door Schotland